ΜΥΙΚΟΙ ΠΟΝΟΙ

ΜΥΙΚΟΙ ΠΟΝΟΙ

Αδιαμφησβήτητα υπάρχουν πολλά ερωτήματα όσον αφορά τους μυϊκούς πόνους μετά από την ολοκλήρωση μίας προπόνησης.

Πρέπει να πονάω μετά από μία προπόνηση;
Ναι, κάποιοι πόνοι μετά από την  προπόνηση είναι φυσιολογικοί. Αλλά ο πόνος δεν θα πρέπει να σας κάνει να νοιώθετε δυσλειτουργικοί στην καθημερινότητα σας! Αν λάβουμε υπόψιν μία κλίμακα 0-10 είναι αποδεκτό το 3-10. Επίσης είναι σημαντικό να παρατηρείτε ίσος πόνος στις 2 πλευρές του σώματός μας, και αν νοιώθετε την μία πλευρά πιο ταλαιπωρημένη από την άλλη θα πρέπει να το παρακολουθήσετε και να βρείτε τον λόγο, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο μυϊκής ανισορροπίας.

Τι πραγματικά συμβαίνει στους μύες μας και έχουμε την αίσθηση του πόνου;
Είναι γενικά αποδεκτό πως η παλιά θεωρία (γαλακτικού οξέος) δεν ισχύει πλέον. Το γαλακτικό  οξύ το οποίο παράγεται στους  μυς εξαιτίας του ότι δεν μπορεί να πάρει αρκετό οξυγόνο στις μυϊκές ίνες λόγω υψηλής έντασης άσκησης καθαρίζεται πολύ γρήγορα από τους μυς. Επομένως δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος για πόνο που επιδεινώνεται σε διάστημα 2-3 ημερών. Έτσι ποια είναι η πραγματική αιτία των καταπονημένων μυών μετά  από την προπόνηση; Οι τελευταίες έρευνες κάνουν λόγο για φλεγμονώδης καταστάσεις που οφείλονται σε μικροσκοπικούς τραυματισμούς μυϊκών ινών. Ακούγεται άσχημο αλλά αυτή μυϊκή βλάβη οδηγεί τους μύες σε προσαρμογές. Με απλά λόγια διεγείρει τους μυς ώστε να ανταποκριθεί σε νέες απαιτήσεις και ερεθίσματα, τονώνοντας τον  και βελτιώνοντας την παροχή του αίματος στους μυς, έτσι ώστε να υπάρχουν λιγότερα προβλήματα στην επόμενη προπόνηση.

Πώς θα αποφύγω τους έντονους πόνους μετά από την προπόνηση;
Εάν ξεκινάτε τώρα το γυμναστήριο ή εάν είχατε καιρό να προπονηθείτε το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να το κάνετε προοδευτικά. Να αυξήσετε επομένως σιγά σιγά την ένταση και την συχνότητα των προπονήσεων σας, έτσι ώστε η αίσθηση πόνων ή η δυσφορία να είναι μικρότερη.

Θα πρέπει να κάνω προπόνηση ακόμη και όταν πονάω;
Ναι, θα μπορούσατε να κάνετε προπόνηση ακόμη και όταν νοιώθετε ορισμένους μυϊκούς πόνους. Απλά θα είναι καλό να προπονήσετε διαφορετικές μυϊκές ομάδες σε σχέση  με αυτές που αισθάνεστε τον πόνο. Επίσης καλή ιδέα θα ήταν μία προπόνηση μέτριων καρδιοαναπνευστικών προσαρμογών (χαλαρό τρέξιμο, ποδηλασία), έτσι ώστε να συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάκτησης με οξυγονωμένο αίμα στους μύες αποκατάστασης.

Οι έντονοι μυϊκοί πόνοι είναι δείγμα πως γίνομαι καλύτερος;
Οι κορυφαίοι αθλητές πολλές φορές θέλοντας να κάνουν συστηματικές προσαρμογές βάζουν το σώμα τους σε μία τέτοια λογική. Φυσικά και αν θέλουμε να αλλάξουμε επίπεδο θα υπάρχουν περίοδοι που θα πονέσουμε!

Θα βοηθήσουν οι διατάσεις, το ζεστό νερό, η σάουνα;
Εκτελούμε συντηρητικά διατάσεις αποθεραπείας, χωρίς να προκαλούμε πόνο. Οι φλεγμονές κάνουν τους μυς μας ευαίσθητους επομένως μία επιθετική προσέγγιση δεν θα τους κάνει να ανακάμψουν γρήγορα. Όσον αφορά το ζεστό νερό, είναι καλό στο να καθαρίζουμε παρόλα αυτά δεν θα μας βοηθήσει, ακόμη και με άλατα.  Η σάουνα δεν βοηθά στην αποκατάσταση μυϊκών πόνων, παρά μόνο στην επιδερμική μας υγιεινή. Αυτό που προτείνω είναι μία βόλτα σε μία όμορφη διαδρομή που θα σας ηρεμήσει τόσο μυϊκά όσο και ψυχολογικά.

Α ν α κ ε φ α λ α ί ω σ η  

ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΩ ΜΥΙΚΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ

  1. Προπονούμαστε βασιζόμενοι στην προοδευτικότητα, αυξάνοντας σταδιακά την συχνότητα, την διάρκεια και την ένταση με την πάροδο του χρόνου
  2. Βάλτε το Εγώ σας σε αναμονή και δουλέψτε με τα όρια σας για αρχή.
  3. Διατάσεις αποθεραπείας

ΤΡΟΠΟΙ ΜΥΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

  1. Προπόνηση καρδιοαναπνευστικών προσαρμογών ήπιας έντασης (χαλαρό τρέξιμο, ποδηλασία), έτσι ώστε να συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάκτησης με οξυγονωμένο αίμα στους μύες αποκατάστασης
  2. Βόλτα σε μία όμορφη διαδρομή που θα με ηρεμήσει τόσο μυϊκά όσο και ψυχολογικά
  3. Αποφεύγω τις έντονες διατάσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published.